No niin, olen jo muutaman kerran vihjaillut tulevasta Irlannin-matkasta. Tuonne vihreälle saarelle olen lähdössä matkakaverini Jyrkin kanssa 12.8.2006. Lennot varasin Suomen matkatoimiston kautta. Halvimmat ja suorimmat lennot osuivat viikonloppuun ja lopulta lentoyhtiöksi valikoitui Blue1, joka kuljettaa meidät suoraan Helsinki-Vantaalta Dubliniin 3 h 10 min lennolla. Hintaa tuolle menopaluu-reissulle tuli kahdelta hengeltä 546 euroa.

Varasin myös vuokra-auton Dan Dooleyltä. Valitsin Eilan neuvojen mukaan Ford Focuksen (tai vastaavan) ja sen viikkohinnaksi tuli 215 euroa. Hieman tuli pulmaa siitä, saako autolla mennä Pohjois-Irlantiin, mutta varmistin asian asiakaspalvelusta. Vastaus tuli nopeasti: no problem and there is no border. Kukapa olisi arvannut!

Auto on siis vasenkätisten mallia, mutta onneksi Jyrki löysi siitä kuvan Dooleyn sivuilta. Voipi kuski harjoitella etukäteen. Olen noilta Irlannissa enemmänkin autoilleilta oppinut sen, että vaikeinta on vaihtaa vaihdetta vasemmalla kädellä. Jos siis on oikeakätinen. Mutta onneksi mun ei tarvitse ajaa, pelkäämisessäkin on tarpeeksi hommaa.

Sekä lentolipun tilaaminen että autonvuokraus sujuivat helposti ja nopeasti sähköisesti. Lentolipun maksoin saman tien, mutta auton vuokra maksetaan vasta perillä menopeliä noudettaessa. Samalla täytyy miettiä mahdollisen  Excess Waiwerin tarpeellisuutta. Se pienentäisi mahdollisen onnettomuuden sattuessa omavastuun osuutta. Muuten autolla on kaikki pakolliset vakuutukset, rajaton ajokilometrimäärä ja muut herkut. Vain bensat pitää ostaa itse. Näin kuvittelen ainakin tässä vaiheessa. Varmuudeksi otin kopioita varauksen eri vaiheista, jotta on todistusaineistoa hinnoista sun muista.

Irlanti on muuten Baltian maiden lisäksi ainoita Euroopan maita, joista ei ole saatavana navigaattoriin karttaa. Siispä perinteinen paperikartta pitää pintansa edelleen. Olen kyllä toivoton kartturi, joten saa nähdä, minne päädymme.

Tarkoitus olisi siis lauantaina kahden viikon päästä olla heti aamusella paikallista irkkuaikaa Dublinissa ja ihmetellä Fordin pelkääjän paikalla (joka siis on auton vasemmalla puolella) Irlannin pääkaupungin liikennekulttuuria. Sieltä on tarkoitus suunnata Pohjois-Irlantiin, Belfastiin ja edelleen kohti pohjoisrannikkoa, josta ajelemme kohti länttä. Mutta suunnitelmat ja aikataulut ovat hyvin avoimia, joten niistä lisää tuonnempana. Viikon aikana ei tietenkään ehdi kovin paljon nähdä, mutta jotain kumminkin. Ja tarkoitus ei tietenkään ole tehdä mitään huimia päivämatkoja, vaan pysähtyä aina sopivan kohteen osuessa tielle. Majoituksia en ole varannut etukäteen, vaan luotan siihen, että B&B-paikkoja on tarjolla runsaasti ja että niissä on tilaa. Hintatasosta ei ole oikein mitään käsitystä, mutta sekin varmaan selviää tuonnempana.

Irlannin sää on saanut minut tekemään muutamia hankintoja: sateen ja tuulen varalle DryMaxx-takki ja samasta materiaalista valmistetut lenkkarit. Katsotaan miten ne pitävät kostauden loitolla vaativissa olosuhteissa.