Talkkuna on perinteistä kesäruokaa. Rasvatonta piimää ja siihen sekoitetaan Taivalkosken Myllyn talkkunajauhoja. Nam! Vilu voi kyllä tulla sitä syödessä, mutta villasukat jalkaan, niin siitäkin selviää.

Talkkunaa syötiin lapsena aina kesäisin kotona ja mummulassa Jalasjärven Ilvesjoella. Äiti sanoi, etteivät herneet kuulu talkkunaan. Hämäläiset eivät tiedä sitä, ja pilaavat herkun. Niinpä oikeita talkkunajauhoja pitää hamstrata Pohjanmaalta. Vanha paperipussi on vaihtunut pahviseksi paketiksi, mutta maku on vielä sama. Kesän maku. Puuttuu vain kärpästen surina keittiön ikkunaa vasten.

Talkkunapaketissa on ohjeita talkkunan nauttimiseksi vaniljajäätelön kanssa. Mitähän äiti olisi sanonut siitä? Minä en kokeile sitä, ei ole nimittäin jätskiä, mutta piimää löytyi. Nyt jaksaa taas, kun söi talkkunaa lounaaksi.