234042.jpgPasta norma, ei Pasta con le sarde

Sain Sisilian-matkallani ystävältäni Merjalta etukäteen syntymäpäivälahjan: Catanian-markkinoilta hankitun keittiösetin, vihreän essun, patakintaan ja patalapun sekä käsipyyhkeen. Niille oli tänään käyttöä, kun kokkasin samaiselta matkalta hankkimastani sisilialaisesta keittokirjasta Pasta con le sarde.

Sovelsin reseptiä tapani mukaan itse; kokonaisten mantelien sijaan paahdoin pannulla mantelilastuja oliiviöljyssä. Joukkoon lisäsin salottisipulin sijaan kotimaista cipollaa kuullottumaan. Lisäksi sardiineja, joista olisi toki voinut jättää liemen pois. Pinjansiemeniä ei ollut kaapissa, joten auringonkukansiemenet saivat korvata ne. Rusinat kuuluvat usein sisilialaiseen ruokaan, niin tähänkin. Niitä piti ensin virkistää hetki vedessä ja sitten pannulle muiden aineisten sekaan. Pari anjovista kaveriksi ja sahramista väriä. Ihana tuoksu alkoi täyttää asunnon!

Ihan itse keksin tehdä kastikkeen sardiini-anjovis-rusina-sipuli-jne.-seokselle katkarapukeittoaineksista, joiden joukkoon lisäsin tietenkin katkarapuja.

Tagliatellet kiehumaan toiseen kattilaan ja pian oli ruoka valmis. Hyvältä maistui ja tuli aivan sisilialainen keittiö Cucina siciliana mieleen. Kätevää ja herkullista. Maistuis varmaan sullekin? Buon apetito!

Ja emäntä kokkasi tietenkin vihreässä essussa ja suojasi kätensä vihreällä patakintaalla ja -lapulla pastan vettä kattilasta kaataessaan. Kiitos Merja lahjasta! Ja ne 90-vuotisjuhlathan pidetään siellä Naxoksessa, eikö joo?