Kaikille teille, jotka ette pääse Sisiliaan maistelemaan saaren aurinkoisia herkkuja, tarjoan tässä erään suosituimmista sislialaisresepteistäni. Aromaattinen kukkakaalipasta valmistuu parhaillaan liedellä. Helppoa ja edullista näin kukkakaalin sesonkina.

  • 300 g lyhyttä pastaa, esim. penne
  • 800 g kukkakaalia eli kunnon muhkea murikka
  • vettä, suolaa tai kasvisliemikuutio
  • 1/2 dl oliviiöljyä
  • 1 tuore sipuli silputtuna
  • 4-5 sardellifileetä (jos aitoja Välimeren anjoviksia ei löydy, korvaa paikallisilla, esim. sardiinilla tai anjoviksella)
  • 50 g huuhdottuja ja hetken vedessä virkistettyjä rusinoita
  • 25 g pinjansiemeniä tai kuorittuja auringonkukansiemeniä

Lisäksi tuoretta, hienonnettua basilikaa ja parmesaaniraastetta sekä suolaa ja mustapippuria.

  1. Pese ja paloittele kukkakaali. Keitä suolalla maustetussa vedessä pehmeäksi. Säilytä keitinvesi pastan keittämistä varten.
  2. Kuumenna toisessa kattilassa öljy ja kuullota sipuli siinä. Lisää joukkoon sardellifileet ja survo ne haarukalla pieniksi. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Sekoita ja jätä muhimaan miedolle lämmölle.
  3. Lisää kypsä kukkakaali sardelli-rusina-pinjansiemen-massaan ja sekoita kunnolla. Anna muhia edelleen miedolla lämmöllä.
  4. Lisää kukkakaalin keitinliemeen vettä ja suolaa. Kypsennä pasta siinä al dente eli hampain pureskeltavaksi, 
  5. Kaada valutettu pasta kukkakaalipannuun ja sekoita huolella, jotta Sisilian makujen ja tuoksujen sinfonia imeytyy pastaan.
  6. Tarjoa höyryävän pastan seuraksi basilikasilpulla piristettyä parmesaaniraastetta.

Ei muuten tarvitse käyttää mittoja ja vaakoja, sillä rusinoita saa olla runsaastikin. Kukkakaaliakaan ei voi olla pastassa liikaa.

Nyt tekemään pasta loppuun, sillä tuoksut lupaavat kaalin olevan jo kypsä.

Buon apetito!